Blog 2

Dit heb ik gedaan

Inmiddels ben ik alweer een paar weken verder met mijn stage bij BLUB-media. In deze blog zal ik de processen beschrijven van een aantal opdrachten die ik gemaakt heb en natuurlijk wat beeld materiaal laten zien.

B1-K1-W1 BESPREEKT DE OPDRACHT

Nieuwe opdrachten krijg ik van Tamara, samen bespreken wij wat ik moet doen en wat de eisen zijn. Ik stel vragen over de huisstijl van het bedrijf waar de opdracht van is. Als ik meer informatie nodig heb dan stuurt Tamara dat via de mail. Soms krijg ik ook opdrachten van Yvette wanneer ze een vormgeef klusje heeft voor de blogs of social media.

 B1-K1-W2 MAAKT EEN PLANNING

Bij de opdrachten wordt me verteld of het haast heeft of niet, vervolgens plan ik waar ik mee ga beginnen. Veel opdrachten hebben geen deadline maar ik probeer ze meestal in dezelfde week af te krijgen. Doordat ik geen vaste deadline heb is het soms rommelig werken. Ik krijg meestal op de maandag een lijstje met opdrachten en wanneer ik dat af heb krijg ik nieuwe opdrachten.

 B1-K1-W3 ORIËNTEREN OP DE DOELGROEP/ONDERWERP

Bij veel opdrachten moet ik onderzoek doen naar de huisstijl van het bedrijf. Soms heb ik al een opdracht gemaakt voor hetzelfde bedrijf en hoef ik natuurlijk niet meer onderzoek te doen. Voor het Beste wijn bij boekje had ik al een boekje van de vorige keer waar richtlijnen in waren hoe het er ongeveer uit moet komen te zien. Plaatjes moest ik van de website afhalen en de teksten kreeg ik aangeleverd door Yvette. 

B1-K1-W5 MAAKT EEN ONTWERP

Omdat ik van iedereen bestandjes krijg en foto’s, bewerk ik de foto’s naar hoe ik het wil en de bestanden zet ik in Indesign en geef ik t vorm. Ik ben in deze opdracht heel erg vrijgelaten. Het boekje mocht ik helemaal aanpassen hoe ik het wil alleen moest ik rekening houden met de huisstijl. 

B1-K1-W6 PRESENTEREN

Iedere keer wanneer ik een aanpassing maak of een nieuwe bladzijde laat ik dit aan Tamara zien en die zegt wat zij ervan vindt en wat ze er nog bij wilt hebben en geeft natuurlijk feedback.

Kerntaak B1-K2

B1-K2-W1-W4  BEREIDT DE REALISATIE VOOR

Het is belangrijk dat alles uitgelijnd is, leesbaar en duidelijk is. Maar vooral dat het aantrekkelijk is om naar te kijken. In Indesign maak ik het bestand en in Photoshop bewerk ik eventueel foto’s die ik gebruik. Als alles af is, word het naar de drukker gestuurd dus de bestanden moeten in de goede instellingen staan. 

B1-K2-W5 HOUD HET DIGITAAL ARCHIEF BIJ

Op de computer heb ik een mappenstructuur. De mappen zijn per bedrijf ingedeeld en in dezelfde mappen staan de aparte opdrachten. Voor de Beste Wijn Bij heb ik ook een apart mapje en voor de afbeeldingen een links mapje.

 Fouten, oplossingen en wat heb ik geleerd

Tijdens het maken van het boekje ben ik fouten tegen gekomen. Ik ben ook veel aan het leren tussen door, vooral over Indesign maar ook over wat typografie en kleur doet met de uitstraling. Als ik ergens tegen aan loop/liep ga ik dat altijd eerst zelf uitzoeken en anders kan ik bij Tamara terecht. 

 Fouten die ik vaak maakte waren dat ik de afbeeldingen niet doortrekte tot de 3mm afloop waardoor er witte randen ontstonden. Ook moest ik even opletten dat ik wel alle afbeeldingen in het zelfde mapje deed anders kon InDesign ze niet vinden en werden de foto’s natuurlijk onscherp. 

Ik maakte veel gebruik van te grote tekstkaders en de afbeelding kaders waren ook veel te groot waardoor alles zich kruiste en het onoverzichtelijk werd. Ik heb geleerd om netter te werken.

Bekijk hier mijn PAP