Blog 4

Evaluatie en conclusie

In deze blog vertel ik wat ik geleerd heb tijdens mijn stage en over de behaalde en niet-behaalde werkprocessen en persoonlijke leerdoelen.

WAT HEB IK GELEERD?

Ik heb ontzettend veel geleerd! Sterker nog, in de praktijk leer je voor mijn gevoel meer dan op school. Ik heb beter leren omgaan met bijvoorbeeld Photoshop en Illustrator. Ook heb ik geleerd hoe je een onderzoek kunt doen naar een bedrijf en zo een huisstijl te kunnen ontwerpen. Van logo’s tot briefpapier tot bestikkering van auto’s en vlaggen. Ook heb ik geleerd hoe je wordpress moet gebruiken en hoe je gifs maakt!

WAT WAS NIEUW?

In een bedrijf aan het werk gaan. Ik heb voorheen natuurlijk bijbaantjes gehad maar dat is totaal anders dan in een klein media bedrijfje mee draaien. Ook was het vergaderen iets nieuws wat ik nooit gedaan had maar ik wel handig vond om alles op een rijtje te zetten. Ook zelfstandig een logo ontwerpen of aan de slag gaan voor een klant was voor mij nieuw, maar het is heel leuk!

WAT HEB IK UITGEVONDEN OVER MIJN EIGEN CAPICITEITEN?

Dat ik meer kan dan ik eigenlijk dacht. Ik merkte dat ik in het begin best onzeker was over stage doen. Dat ik het niet zou kunnen op het niveau wat nodig is. Gaande weg merkte ik als ik doorzet en gewoon goed onderzoek doe dat het mij zeker ook lukt. Wel heb ik geleerd dat het design van huisstijlen meer voor mij is weggelegd dan webdesign.

PAST DIT WERK OF VAK BIJ MIJ?

Dit werk past wel bij mij en ik vind het ook erg leuk om te doen, maar lange dagen achter een scherm zitten is toch niet echt wat voor mij dus ik zou het graag willen combineren met iets anders later. 

ZIJN DE WERKPROCESSEN EN PERSOONLIJKE DOELEN UIT MIJN PAP BEHAALD?

1.1 Dit heb ik voornamelijk tijdens de vergaderingen gedaan. Daar kreeg ik mijn taken te horen.

1.2 In het begin deed ik dit niet omdat veel opdrachten geen deadline hadden. Als het een deadline had dan maakte ik voor mezelf een lijstje met prioriteiten.

1.3 Onderzoek gebeurt voordat je aan een project begint. Vaak keek ik op Pinterest of google en maakte daarna een paar ideeën voor mijn uiteindelijke ontwerp. 

1.4 Het concept maken lukte vaak gewoon zelf. 

1.5 Ik heb veel gedaan in de huisstijl van bedrijven maar ook folders gemaakt en vlaggen ect ontworpen.

1.6 Presenteren deed ik voor Tamara, dus laten zien en vertellen wat en waarom ik het heb gemaakt. 

2.1 Realisatie voorbereiden heb ik in Photoshop, Indesign en Illustrator gedaan.

2.2 Als ik denk dat ik klaar ben met een opdracht vraag ik aan Tamara of alles klopt en wat er anders kan en dan verwerk ik de feedback tot dat alles helemaal klopt en klaar is. Soms is dit maar 1 keer feedback maar soms wel 10 keer. Vervolgens maak ik er een PDF van en word het naar de klant gestuurd voor feedback.

2.3 Ik heb voor van alles de media-uitingen mogen maken. Posters, folders, Logo’s, briefpapier, enveloppen, website, visitekaartjes, social media posts ect.

2.4 Media-uitingen leveren, een bestand druk klaar maken. Het laten drukken doet Tamara na dat ze mijn werk voor de laatste keer checkt. 

2.5 Alle bestanden moet in het goede mapje komen in de drive want iedereen moet erbij kunnen. Zelf werk ik vooral op mijn laptop en hierin heb ik ook mapjes waarbij ik alles in bijhoud.

PAP

Ik heb mijn persoonlijke leerdoelen allemaal zo goed als behaald, wel wil ik hiermee door gaan want ik denk dat er veel meer te leren valt. 

Typografisch gevoel verbeteren – Typografie is erg belangrijk voor leesbaarheid, sfeer en het overal beeld van wat je ontwerpt. Het kan veel doen met de uitstraling.

Bestanden goed aanleveren – Ik vooral drukwerk gemaakt waarbij je alleen een afloop moet hebben en een PDF moet maken met snijtekens. Dus ik weet nu hoe het moet alleen als het gaat om kleur instellingen valt er nog veel te leren.

Beter leren plannen – Dit heb ik ook niet echt hoeven doen omdat ik geen deadlines had. Ik had wel een prioriteiten lijstje. Een deel waar ik wel veel van geleerd heb is beter organiseren! Achteraf was het bewaren van bestanden onder een goede naam in het juiste mapje wel een grotere leerdoel dan ik dacht. Groter dan leren plannen. Door het mappen systeem heb ik daar erg veel van geleerd. 

FEEDBACK VAN MIJN COLLEGA,S

Tamara: 

“Emy heeft soms in het begin wat moeite met een opdracht, maar als ze eenmaal aan de slag gaat, komt het goed. Het beste wat Emy kan en ook veel heeft gedaan is het ontwerpen van logo’s. Dit is de manier om je creativiteit kwijt te kunnen. Het maken van dingen die niet te lang duren is iets wat ze prettig vindt. Alleen het goed controleren op fouten is nog iets wat wel beter kan ;). Emy heb ik zien groeien gedurende de stage en ik hoop dat ze nog veel meer kunt leren in de volgende stage”

WAT ZIJN MIJN WENSEN VOOR DE VOLGENDE STAGE PERIODE?

Dat ik meer leer over webdesign. Ik hoop dat ik door het te kunnen het misschien leuker vind. Toch hoop ik ook meer drukwerk te mogen ontwerpen. Dat is toch wat ik het liefste doe.